Overstap

Lijnverbindingen eindigen bij transferia aan de rand van de activiteitencentra en woongebieden. Men stapt uit trein, bus, auto of zeppelin en pakt de fiets of het stedelijk collectieve vervoer. Hybride auto’s schakelen over op “elektrisch” en de ISA’s gaan onverbiddelijk op 50 km/u of minder. Op deze knoop- of overstappunten bevinden zich mobiliteitswinkels en allerlei andere voorzieningen. De (doorgaande) trein heeft in grotere steden tevens een station in het stadscentrum. Het goederenvervoer levert grote eenheden af in overslagcentra waar de goederen over kleinere porties verdeeld worden.

In iedere buurt én bij de transferia zijn mobiliteitswinkels te vinden, waar mensen terecht kunnen voor deelautos’s, huurfietsen, en –accessoires, aankoppelbare bagage-eenheden, reparaties, reisinformatie, reisadviezen en reserveringen. Actuele reisinformatie is overigens ook thuis via het beeldscherm, of onderweg via de ‘travelmate’ beschikbaar. De individuele vervoermiddelen waarmee men zich binnen de woon- en activiteitencentra verplaatst kunnen in de mobiliteitswinkel desgewenst worden verwisseld of aangepast voor bepaalde reisdoelen. In kleinere gemeenten is er de mogelijkheid om bij buurtwinkels of informatiezuilen via internet en andere informatietechnologie toegang te krijgen tot de informatie en reserveermogelijkheden van de mobiliteitswinkels.

Het collectief vervoer in de hoofdstraten rijdt zo frequent, dat van een formele dienstregeling geen sprake meer is. Op displays krijgen reizigers informatie over de vertrektijd en bestemming van de eerstkomende bus of tram. Haltes zijn rijk voorzien van fietsparkeerplaatsen, wachthuisjes met zitplaatsen, on-line reizigersinformatie. Het hoofdstratensysteem wordt aangevuld met vervoer op maat in de woongebieden. Hierin zijn taxi, gehandicapten- en ziekenvervoer verenigd. De service is hoog, maar de gebruikskosten eveneens. Mobiliteit in de directe leefomgeving wordt beschouwd als basisvoorziening voor iedereen. Mensen die van vervoer op maat afhankelijk zijn, worden daarom op individuele basis ruimhartig financieel ondersteund.